Gerard Quintana – L’home que va viure dues vegades

Veure al Gerard Quintana guanyar el premi de literatura Ramón Llull ha estat una sorpresa increíble per a mi. Això és degut a que l’autor d’aquest llibre va ser també el cantant del grup Sopa de Cabra, el cual junt amb Carles Sabater (cantant del grup Sau que va morir al 1999) i Pau Donés (cantant del grup Jarabe de Palo que va morir al 2020) van ser els meus grans ídols musicals de la juventud. Cançons com «Mai trobaras», «Camins», «Si et quedes amb mi«, «l’Empordà» les vaig cantar a ple crit en moltes festes i s’han convertit en la banda sonora de moments emblemàtics de la meva vida. Totes elles encara formen part de la meva llista de reproducció que porto en el meu telèfon.

Per això mateix al tenir aquest llibre entre les meves mans m’he conectar de nou amb totes aquestes emocions. Mentre devorava una pagina rera l’altre m’he sentit com si pogués sentirlo a ell, com si enlloc de ser jo qui llegís cada lletra fos ell, amb la seva propia veu, qui em narrés la historia de L’home que va viure dues vegades.

Pels que no coneguin el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull és un premi literari orientat a galardonar obres inèdites en català. És atorgat per l’ Editorial Planeta i representa un dels premis amb major dotació econòmica. Fou creat per l’editor José Manuel Lara Hernández l’any 1981 amb l’objectiu de distingir i divulgar una novel·la escrita en llengua catalana. L’obra guanyadora es tradueix al castellà i al francès.

Us poso un resum de la biografia del Gerard Quintana:

Gerard Quintana i Rodea​ (Gerona, 27 de noviembre de 1964 ) es un cantant de pop rock i escriptor espanyol. Va ser cantant i compositor del grup de música Sopa de Cabra desde l’inici (1986) fins a la seva disolució el 2001. Desde llavors ha col.laborat en numbrosos discos d’altres artistes como Gossos, Albert Pla, Albert Fibla, Kabul Babà, Van de kul, Esteve de Franc, Quimi Portet, Ressonadors i Ricard Puigdomènech, entre d’altres. El 2019 va publicar la novela Entre el cel i la tierra. La seva segona novel.la, titulada L’home que va viure dues vegades, va guanyar el premi de les Lletres Catalanes Ramón Llull el 2021.

La història de L’home que va viure dues vegades comença a Eivissa el 1999 on ens presenta a tres personatges: la Maria Ponsa i els seus dos fills, de cinc i set anys. Tots tres arriben a la platja després de saber que el pare, en Salvador, arribarà finalment en el vol de la nit, que s’ha retardat. Durant aquelles hores passaran fets decisius. En Salvador és el protagonista de la novel·la, que és la història de la seva peripècia vital. Ell haurà de lluitar contra el destí quan rebi l’herència enverinada del pare. La novel·la és un cant a la vida que desdibuixa les fronteres entre el bé i el mal, entre Déu i el diable. «La vida i la mort són dues cares de la mateixa moneda, encara que les vulguem separar» ens diu l’autor.

Us deixo una entrevista que li van fer a un diari espanyol on parla sobre el seu llibre: link entrevista

Entrevista Realitzada pel diari «La Vanguardia»: https://www.lavanguardia.com/cultura/20210303/6262522/gerard-quintana-publica-llull.html

Gerard ha explicat també que el llibre parla «de segones oportunitats, dels somnis i imprevistos que ens sacsegen i d’amor incondicional«.

Com a curiositat, podem veure que el protagonista de la historia (en Salvador) és un jove que es refugia en els llibres i que escriu poesia sota el pseudònim de Pere Ponsatí. Justament l’oncle de l’autor, que va gestionar i va acabar sent propietari de la llibreria Geli de Girona, es deia Pere Rodeja Ponsatí. Altres influències de Quintana per escriure aquest llibre han estat el Doktor Faustus de Thomas Mann, l’Alícia al país de les meravelles de Lewis Carroll i El mestre i Margarida de Mikhaïl Bulgàkov.

Encara que l’autor comenta que la idea d’aquest llibre es remonta a 30 anys enrera: «Tinc la sensació que un llibre no neix d’un dia per l’altre, és un procés que ens acompanya durant molt de temps, i sovint ho fa de forma molt inconscient –ha afegit l’autor–. Diria que fa 30 anys i nou mesos que l’escric, aquesta novel·la«, l’origen de la trama es basa en un fet del qual l’autor va tenir notícia a Eivissa fa una dècada, i no va ser fins a principis del 2020 que va començar a escriure’l.

El llibre está disponible en Amazon tan en LLENGUA CATALANA com en LLENGUA CASTELLANA. Si estàs interessat en llegirlo, et deixo el link en els dos idiomes per poder-lo comprar:

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: