Manuel de Pedrolo – Mecanoscrit del segon origen


Mecanoscrit del segon origen [Mecanoscrito del segundo origen], publicada el 1974 i constantment reeditada des d’aleshores, s’ha convertit sens dubte en una de les novel·les catalanes més llegides de tots els temps. Tres generacions de lectors, com a mínim, han estat marcades per aquesta obra emblemàtica, en què es combinen magistralment ciència-ficció, aventura, novel·la de formació i novel·la d’amor.

L’escrit tracta l’origen de la civilizació, el qual s’esdavé amb l’Alba i en Dídac, dos nois molt joves (14 i 8 anys) que es converteixen en els únics supervivents en un planeta pràcticament destruït degut a un atac alienígen 👽que aniquila prácticamente tots els mamífers, incluits els éssers humans, excepte els que per una o otra circunstancia es trobaven sota l’aigua. En ells dos s’acaba un món i en comença un de nou, en què hauran de lluitar per preservar el coneixement que els ha deixat el passat i establir les pautes per construir un futur en el qual la humanitat no sigui una amenaça per a si mateixa.

El mecanoscrit consta de cinc capítols d’ extensió similar –trenta pàgines–, anomenades “Cuaderns”. Al final trobem un breu epíleg, que du per títol la pregunta: “Es Alba la mare de la humanidad actual?”. En aquest s’afirma que aquests “Cuaderns” van ser descoberts fa més de cuatro mil anys i exponsa les teories que han existit respete a la seva autoria i autenticidat. Mitjançant aquest recurs literari aconsegueix entregar-l’hi molta més credibilitat a la història.

Els cinc “Cuaderns” son explicats per un narrador omnisciente, el qual disposa d’un coneixement complet del que fan, senten i pensen els seus personatges. Les sis últimes linies del “Cuaderns” son narrats en primera persona per la protagonista, l’Alba.

El poder de sugestió de l’obra neix de les seves metàfores que comparan el nou món amb l’actual, obrint noves possibilitats per l’existencia. El descubriment de molts aspectes per parte de la parella (como el paper de la cultura, la religió o la sexualitat) han favorit l’éxit rotunt que ha gaudit l’obra entre el sector juvenil, tot i no haver sigut escrit per a aquest públic, degut a que s’han sentit plenament identificats amb els personatges de l’Alba i en Didac. Manuel de Pedrolo fa creíble l’experiencia de dos adolescents que viuen un nou origen, una gran oportunitat per a viure les seves vidas prenent l’experiencia dels adults (mitjançant la lectura de llibres) però des d’un espai de llibertat absoluta per a decidir fer el que els interessa de veritat, utilitzant les seves pròpies normas.

Aquesta novela va ser portada a la televisió en un format de serie produïda per la cadena catalana TV3 al 1985 i a la gran pantalla al 2015 sota el títol del Segon Origen [Segundo Origen].

Manuel de Pedrolo (l’Aranyó, 1918-Barcelona, 1990), es un dels novelistes més prolífics de la literatura catalana del segle XX, sent un dels escriptors més llegits durant la posguerra. Novelista, dramaturg, assagista, poeta i traductor, la seva obra abarca casi tots els gèneres literaris.

Si estáis interesados en leerlo, os dejo el link para que podáis comprar el libro en catalán (idioma en que fue escrito) o en castellano. Yo siempre prefiero la opción de descargar en kindle, para ahorrar papel:

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: